Etusivu Päävalikko Historia

Historia

The Mieli Sairaala historia:

Vaikka bändi kokoontuikin yhteisen soittamisen merkeissä loppiaisen korvilla tammikuussa 2003, on syytä tähän etsittävä hieman kauempaa edellisestä syksystä. Urkurimme Jon Hammond toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja tilasi itselleen saksasta aidon mekaanisen Hammond urun vuodelta 1961 ja Leslie 122 kaiutin kabinetin. Vaikka malli onkin A101 niin se sisältää täsmälleen samat sisäkalut kuin ne legendaariset B3 ja C3 Hammondit. Koko paketti on siis aitoa putkitekniikkaa. Kun se lopulta saapui syksyllä 2002 ja sillä oli revitelty Deep Purplet ja Uriah Heepit alkoi mielessä kyteä ajatus terapia bändistä joka siis vain soittelisi autotallin takahuoneeseen rakennetussa treenikämpässä aivan omaksi huvikseen. Urkurin eno Jamp löydettiin soittamaan kitaraa, hänen ikiaikainen lapsuuden ym. ystävänsä Ebenezer oli soittanut vuosia taaksepäin rumpuja. Roude taas oli enämpi laulumiehiä joten basistia kaivattiin. No kun ei sellaista mistään löytynyt niin Roude otti basson rumiin käsiinsä ja alkoi äheltää bassonsoittotaitoa sisälleen. C:n ja G:n opittuaan alkoikin basistin ura kiihtyä räjähtävällä nopeudella. Tätä neljän koplaa sanotaan ns. ydinryhmäksi. Ebenezer joka oli hyvä "pieree, räkii ja röökaa" oli myös verbaalinen lahjakkuus ja tunnettu puujalkavitsien laukaisualusta, kekkas bändille nimen Mieli Sairaala, siis erikseen kirjoitettuna. Vitsi piili siinä että lausuttuna sai käsityksen että kyseessä on mielisairaala ja vasta kirjoitusasu paljasti mistä oli kyse. The liite lisättiin nimeen sitten hiukan myöhemmin kun netistä löydettiin fakta tietoa siitä että "mielisairaala" niminenkin bändi oli joskus suomessa vaikuttanut. No on siinä The liittessä toki hiukan ironiaakin muutamaa suomalaista bändiä kohtaan Silmää iskevä 

Alkuaikoina soiteltiin muiden tekemiä helpohkoja biisejä ja jammailtiin bluesia. Roude sai yliotteen bassosta ja alkoi pikkuhilja väsäämään omia biisejä joista muut jäsenet innostuivat. Aikaa myöten luomisvire vain parani ja niitä omia on tänä päivänä reippaasti yli 30. 

Alkuaikoina kokeiltiin myös muita laulajia kun Roude halusi lähinnä keskittyä bassoon. Amalia, Sannat 1 ja 2 olivat jonkin aikaa mukana mutta blues ei oikein palanut näiden tyttöjen sydämissä. Eka keikka heitettiin tietenkin Peräkorpirock 2003:ssa ja mukana oli tuolloin Sanna 1, Tilaisuudessa oli mukana myös ranskalainen Pate joka keikan jälkeen liittyi porukkaan ja keväällä Sanna 1 liukui porukasta pois.

Lisää kohtalokkaista erehdyksiä seurasi digitaalisen 24 raitaisen Roland VS2480CD äänityskaluston hommaamisen muodossa  alkuvuodesta 2004 ja siitä oli enää aika lyhyt matka oman äänitteen tekemiseen.

Highway 25 CD julkaistiin heinäkuun alkupäivinä 2004. Äänitys tehtiin treenikämpällä ja tarkaamona toimi isohko matkailuauto "The Frank". Koko äänityssessio oli ohi kahdessa päivässä !

Levyn soundit perustuivat pitkälle live meininkiin eli kaikki otettiin kerralla sisään ja vain muutamia harmonia lauluja otettiin jälkikäteen päälle ja taisi jokunen kitarasoolokin  mennä uusiksi. Teimme myös huuliharppu/Leslie kikkailun "Till the end of time, my love" -biisin alkuun.

Levy myytiin varsin nopeasti loppuun, painos oli vain 500. Uusia biisejä näytti taas syntyvän ja seuraavana vuonna aloimme työstämään uutta levyä. Paljon opittiin edellisestä ja kalustoa kehitettiin sekä paranneltiin. Toinen levy ilmestyi 2005 elokuussa, se oli nimeltään "Medication OK!"  Levy äänitettiin tällä kertaa Jonin kämpän olohuoneessa juuri valmistuneen talon perusremontin jälkeen. Tarkkaamona toimi juuri valmistunut Jokirinne Studio alakerrassa. Tässä käytettiin jo paljon päällesoittotekniikoita eikä se ollut enää niin "live" muiden kuin tausta raitojen osalta ja itse äänityssessiokin kesti jo koko pääsiäisen ajan eli noin 4 vuorokautta. Sounditkin paranivat varsinkin kitaroissa sekä rummuissa. Vierailevana kitaristina kävi Antti "Gona" Lehtinen soittamassa kitara riffin ja soolot biisiin: "The man who tattooed Django Reinhard name in his arm".  Syksyllä 2005 tulikin sitten aika vaihtaa toinen kitaristi, Patrick oli piakkoin lähdössä takaisin Ranskaan ja tilalle kutsuttiin vanha tuttu eli Juha Laine. U.Petolahti Undercoverissakin toista kitaraa soittava Juha on aito ROCK kitaristi ja hänen kautta saatiin mielenkiintoista uutta potkua biiseihin, niin uusiin kuin vanhoihin.

2006 oli levynteossa tavallaan välivuosi, biisejä kyllä syntyi mutta niitä ei alettu äänittämään kuin vasta loppukesällä 2006 Peräkorpirockin jälkeen. Sessiosta saatiin kahdeksan biisiä talteen ja talven aikana niihin soiteltiin tarvittavat lisäykset ja muutokset. Edellisen levyn äänityksestä oli taas otettu opiksi, niinpä päätös äänittää vain ja ainoastaan taustaraidat Jokirinne Clubille rakennetussa studiossa osoittautui varsin toimivaksi. Sinänsä tämän levyn kohdalla oli uutta se että taustaraidat ovat äänitetty useamassa arki-illan äänityssessiossa yhden pidemmän session sijaan. Soundit olivat jälleen parantuneet varsinkin mm. rumpujen osalta. Kaikki Hammond osuudet jälkiäänitettiin tarkoituksella kokonaan uudestaan Hammond A101 / Leslie 122 kombinaatiolla Jokirinne Studion puolella. Syynä tähän oli yksinkertaisesti vain se, että näitä arvokkaita Hammond/Leslie vanhuksia ei sovi säilyttää viikkokaupalla lämmittämättömässä autotallissa kosteudelle sekä pölylle alttiina.  

Bändin kolmas levy on nimeltään "ROKC" ja se julkaistiin julkaisubileissä ravintola Duetossa Nurmijärvellä lauantaina 5.7.2008. Levyä painettiin 1000kpl. Kolmas levy äänitettiin tällä kertaa pidemmällä aikavälillä niin, että pohjat äänitettiin ensin muutamana arki-itana kesinä 2006 sekä 2007 Jonin Jokirinne club studiolla. 2007-2008 äänitettiin Jokirinne studiolla lauluosouudet sekä soolot. Miksaus / Masterointi suoritettiin Jokirinne studiolla Maaliskuussa 2008.

Tällä hetkellä bändi keskittyy uuden materiaalin tekemiseen, soittoharjoitteluun sekä keikkailuun. Suunnitteilla on tulevan vuoden aikana myös bändin liveäänitystä ja mahdollisesti live materiaalin julkaisemista jossakin muodossaan.  Uutta materiaalia alkaa vähitellen olla jonkin verran kasassa jo seuraavalle studioalbumillekin. Joskos se seuraava studioalbumi sieltä sitten joskus valmistuisi..

 

 

 

 

 

Viimeksi päivitetty (26.01.2011 09:09)

 
Mainospalkki