Etusivu Päävalikko Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (FAQ) TMS usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia.

TMS usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia.

Q: Mistä tulee bändin nimi The Mieli Sairaala (TMS) ?

A: Bändin nimi The Mieli Sairaala ( lyhennettynä TMS, englanniksi The Favorite Hospital ) on tullut rumpalimme Ebenezerin eli tuttavallisemmin Epun toteamuksesta aivan bändin ns. ydinryhmän ensimmäisissä soittosessiossa. Aina sanaleikkisä Eppu totesi, että soittaminen tuo erittäin hyvän vaihtelun arkeen ja parantaa mieltä. Sitten tuo sanakikkailu "Mieli Sairaala" tupsahti esiin eräänä jami-iltana Epun toimesta. The liite lisättiinkin vasta myöhemmin kun netistä löydettyjen todisteiden perusteella suomessa on joskus ollut bändi nimeltä "mielisairaala" ja siksi halusimme painottaa kaksiosaista nimeämme. Alkuperäisenä ideana bändin nimi ei ole koskaan kuulunut  "mielisairaala", vaan ns. "lempi" eli mieli sairaala erikseen kirjoitettuna Silmää iskevä. Vitsi piileekin siinä että ääneen lausuttuna nimen ymmärtääkin varsin helposti mielisairaalaksi.

 

Q: Koska bändi on perustettu ja miksi ?

A: Bändi on perustettu melkolailla vahingossa tammikuussa 2003. Tarina on sikäli hauska että Jonin pitkäaikainen unelma toteutui kun hän tilasi itselleen saksasta loppuvuodesta 2002 vanhan aidon 60-luvun mekaanisen generaattori Hammond A101 urun sekä 70-luvun alun Leslie 122 kaapin. Aitoa Hammond/Leslie soundia kun ei voi todistettavasti täydellisesti jäljitellä edes uusimmilla digitaalisilla syntetisaattoreilla. Jonin eno: kitaristi Jamppa sitten innostui välittömästi tulemaan kuuntelemaan Hammondin legendaarista sointia ja soittikin heti paikalle päästyään rumpali ystävälleen Epulle. Eppu saapuikin tuossa tuokiossa paikalle kuulleessaan puhelimessa Hammondin lumoavaa ääntä. Tero, jonka treenikämpässä olimme, halusi soittaa bassoa koska hän oli kaikissa muissa bändeissä ollut yleensä automaattisesti pääasiassa laulusolisti. (Terohan on siis aina ollut myös biisintekiä) Nykyisessä kokoonpanossakin on siis edelleen mukana tämä alkuperäinen jammailuryhmä. Jonin, Jampan ja Epun osalta oli alussa kuitenkin selvästi havaittavissa pitkä soittotauko sitten edellisten bändiprojektien 80/90-luvun vaihteessa. Pian päädyttiinkin siihen että toinen komppi/soolokitara toisi bändiin lisää toivottua voimaa joten kitaristi Patrick liittyi bändiin alkuvuodesta 2004.  Juha Laine korvasi Patrickin kitaran varressa Lokakuussa 2005.

 

Q: Mikä on tarina näitten Doctor, GuitarSurgeon sekä Professor alkuisten taiteilijanimien taustalla ?

A: Huumoria pitää olla.. TMS:n humoristisissa taiteilijanimissä voi kenties löytää joitakin viittauksia esim. soittajien soittimiin tai olemukseen. Niitä käytetään kyllä vain lähinnä www-sivuilla ja joskus sivumennen keikoilla. Kukaan bändin jäsenistä ei ole kuin  korkeintaan unissaan oikea lääkäri, kirurgi tai professori. Kentis joitakin meistä voisi kuvailla turmiotieteen dosenteiksi Silmää iskevä. Kaikissa virallisissa TMS julkaisuissa käytetään kuitenkin aina soittajien oikeita nimiä. Lavalla TMS myös tilanteen mukaan käyttää erillaista aiheeseen sopivaa rekvisiittaa kuten esim. lääkärintakkeja sekä otsapeilejä.

( jos nyt ihan rehellisiä ollaan niin ne on kyllä ihan oikeasti aitoja HK:n lihanleikkaajan takkeja Naurava )

 

 

Q: Kuka tekee TMS:n biisit ?

A: Suurimman osan biiseistä on tehnyt Tero, mutta muidenkin tekemiä biisejä on kyllä. Usein biisit syntyvät lopulliseen muotoon vasta treeneissä. Sanoituksista vastaa kyllä melkolailla täysin Tero itse. Toki hän saa ideansa yleensä bändiltä tai asioista mitä bändin ympärillä tapahtuu. Useat biisin sanat ja nimet syntyvätkin todellisista tapahtumista, lisättynä jonkin verran mielikuvituksen tuotteilla. Itse sovittamisessa onkin tietenkin koko bändi mukana. Livenä yleisesti setissä on myös muutamia cover kappaleita.  Erityisesti Juicen "Pilvee Pilvee" biisi Jampan tulkitsemana onkin saanut lähes kulttimaineen keikoilla ! Vielä kun joku kertoisi miksi ?

 

Q: Kuinka usein ja missä TMS esiintyy ?

A: TMS soittaa keikkoja noin kerran kuukaudessa parissa. Musiikin soittaminen on siis kuitenkin vain rakas harrastus ja siksi bändi ei tarkoituksella ravaa viikonloppuisin eikä varsinkaan arki-iltoina eripuolella suomea soittamassa yleensä vieläpä ns. roudauspalkalla. Yksinkertaisesti kenenkään aika ei tähän riitä. Keikkoja soitetaan yleisesti alle kymmenen vuodessa. ps. Katso keikkakalenteria etusivulta olevan linkin takaa ! Rehellisyyden nimissä on sanottava että kysyntää kyllä olisi lisäkeikoillekkin mutta melko usein ne kaatuvat liian lyhyeen varausaikaan eli esim. siihen että ko. ajankohdassa on jo sovittuna muuta soittajien kalentereissa.

 

Q: Haluaisin TMS:n omiin bileisiini soittamaan, mitä se maksaa ?

A: Hinta riippuu täysin keikkapaikasta, sen sijainnista sekä ajankohdasta. Yleisesti on todettu että bändin kamojen roudaaminen paikalle ja pois maksaa Helsingin lähiympäristössä 300 €:sta ylöspäin. Mutta aina kannattaa kysyä  ! Mitään minimihintaa ei ole. Maksu sisältääkin sitten kaiken: bändin, äänentoiston, valot ja mahdollisuuden käyttää äänentoistolaitteistoa sekä valoja myös esim. taustamusiikin tai muiden esiintyjien/ohjelmanumeroiden kanssa.  Kannattaa kysyä ajoissa. Noin 6 viikkoa etukäteen tehty kysely varmistaa parhaiten sen että esim. työvuorot eivät estä keikkaa. ( kaksi TMS soittajaa tekee tätä kirjoittaessa vuorotyötä ).

 

Q: Onko TMS:n levyjä saatavilla ?

A: Kyllä ja ei. Ensimmäinen levy "Highway 25" on käytännössä myyty loppuun. Sen sijaan toista levyä "Medication OK!" on saatavilla vielä. ( katso linkki etusivulta ). Kolmas levy nimeltään "ROKC" on valmistunut kesällä 2008 ja se julkaistiin 5.7.2008 ravintola Duetossa, Nurmijärvellä. Levyt ostat kätevästi netistä TheGround nettikaupasta.

 

Q: Kuka tuottaa TMS:n musiikin ?

A: TMS tuottaa itse musiikkinsa ja toistaiseksi ei ulkopuolista tuottajaa ole tosissaan etsitty.

 

Q: Voinko soittaa TMS:n musiikkia esim. Radiossa / Nettiradiossa tai käyttää sitä jossakin muussa yhteydessä ?

A: Kyllä ! TMS:n jäsenet eivät ole gramexin tai teoston jäseniä ja musiikkiin tekiänoikeudet omistava UPU kustannus ei ole hinnoitellut TMS musiikkia sinänsä. Kuitenkin on suotavaa tietää missä musiikkia käytetään joten musiikkia käytettässä tulee asiasta ilmoitaa UPU kustannukselle käyttäen esim. bändin email osoitetta. Toistaiseksi TMS musiikkia on käytetty mm. TV:ssä Karpolla on asiaa ohjelmassa sekä muutamassa tietokonepelissä.  TMS Musiikki on myös soinut paljon Radioamatöörien jokavuotisen kesäleirin paikallisradioasemalla eli radio Hamissa.

 

Q: Mikä on tuo sivun vasemmassa ylälaidassa näkyvä outo piirretty ukko ?

A: Se on yhtyeen virallinen TMS logo, nimeltään: "Äijä". Logo on yhtyeemme virallisen piirtäjä/taiteilija Epun käsialaa ! Selvää Cocco Bill suuntausta !

 

Q: Mikä on tuo Jampan Steelphon Pioneer vahvistin ?

A: Steelphon Pioneer on Italialainen 37W RMS putkivahvistin 70-luvulta, joka on peruskorjattu sekä uudelleen koteloitu Eestissä vuonna 2004.

 

Q: Hammond & Leslie. Mitä ihmettä ne ovat ?

A: TMS:n levyillä ja joillakin keikoillakin käytetään aitoa "generaattori" Hammondia joka on A101 malli sarjanumeroltaan 11883. Tämä Hammond yksilö on ollut alunperin amerikan versio ja se on valmistettu USA:ssa Chigagossa Hammond Organ Companyn tehtailla vuonna 1961. Myöhemmin se on konvertoitu euroopan (240V/50hz) versioksi saksassa Music Bertamin toimesta vuonna 2002 ( Entinen Euroopan Hammond maahantuoja ). Vahvistimina on tilanteesta riippuen joko yksi tai kaksi Leslie 122 kaappia vuodelta 1970 joissa kussakin on alkuperäinen peruskorjattu 40W RMS putkivahvistin. Kuitenkin jo painonsa puolesta ( Hammond A101 malli painaa vaatimattomat 173 kg sekä yksi leslie 122 noin 70kg Yllättynyt) sekä lavatilankin vuoksi on usein järkevämpää käyttää keikkahammondina mallia XK3. Se on Hammondin yksi uusimmista ns. keikkamalliesta jossa on tuo aito mekaaninen äänigeneraattori toteteutettu uusimmalla simulointitekniikalla ( 96DigitalToneWheels™ ). Itse nykyään jo edesmenny Hammond legenda Jimmy Smith onkin testannut uusimmat New B3/C3 sekä XK3 sarjan Hammodit ja todennut ne lähes aidon veroisiksi. XK3:n keikkaparina TMS keikoilla kulkee pyörillä oleva hiukan 122 mallia matalampi ja siten kevyempi Leslie 145. Muutenhan tuo XK3 soundaa lähes aidolta mutta tuo aidon Hammondin koskettimiston tekemää nk. "keyclick" efektiä on todella vaikea jäljitellä vaikka XK3 suoriutuukin siitä aika mallikkaasti. Ilmeisesti ainoa tie aitoon keyclickkiin on käyttää täysin tuota samaa mekaanista kosketinkoneistoa useine "busbareineen" kuin mitä generaattori Hammondeissa käytettiin. Aito kosketinkoneisto lisäisi kuitenkin varsin paljon XK3 keikkaurun painoa joten ainoastaan New B3/New C3 malleissa on ymmärrettävistä syistä käytetty tätä aitoa koneistoa.

 

Q: Kuinka ääni muodostetaan generaattori Hammondissa ?

A: Generaattori sisältää synkronimoottorin joka pyörittää kahta akselia joissa on yhteensä 48 tonepyörää. Jokaisessa pyörässä on eri määrä hampaita. Hampaat muodostavat sitten magneettiseen lukiaan erittäin pienen vaihtovirtasignaalin. Näitä signaaleja sekoittamalla saadaan tuotettua urun tarvittavat 91 eri ääntä. Hammond siis vaatiikin huoltona erityisen Hammond-öljyn lisäämistä äänigeneraattoriin noin kerran vuodessa. Sama öljy myös voitelee sekä starttimoottorin että varsinaisen synkronimoottorin eli nk. run-moottorin. Öljyn, puun sekä vanhan putkitekniikan tuoksu onkin ominainen hammondille. Aika harvassa nykysoittimessa on oma tunnistettava ominaistuoksunsa  !

 

Q: Onko Hammond A101 sittenkään se aito ? Sehän ei olekaan se kuuluisa B3 malli ?

A: Hammond on toki 100%:n aito. A101 malli on täysin samoista sisäkaluista koostuva kuin se kuuluisa  B3 mallikin. A100 sarjassa on lisäksi sisäänrakennettuna kaksi vahvistinta sekä kolme kaiutinelementtiä kotisoittajia ajatellen kun taas B3 ja C3 mallit tarvitsevat aina ulkoisen vahvistimen ns. tonekabinetin. Usein juuri A100 sarjan mallit ovatkin nykyään ostajien suosiossa koska niitä on harvoin raahattu keikoille, ne useimmiten ovat edullisempia sekä yleisesti paremassa kunnossa kun B3 tai C3 mallit, tosin tuo A100 sarja on myös hiukan ulkoisilta mitoiltaan pienempi ja kevyempi kuin B3 ja C3 mallit ! B3 on barokkijaloilla varustettu malli jossa katsojat näkevät soittajan jalkatyöskentelyn, C3 taasen on nk. kirkkomalli jossa konsoli on suljettu ja "siveys"syistä ei taasen jalkioon ole näkymää.  esim. Jon Lord Deep Purplesta soitti C3:lla aikanaan.. Kyseisen C3:n hän sitten lahjoitti perintönä nykyiselle Deep Purplen kosketinsoittajalle Don Aireylle kun hän päätti  siirtyä muiden projektien pariin. ( Tosin Jon Lord piti oikeuden saada urkunsa takaisin itselleen jos hän niin tahtoo ) Silmää iskevä

 

Q: Onko Hammond / Lesliet alkuperäisessä kunnossa ?

A: Kyllä ! On kuitenkin selvää että vuosien saatossa yli 40 vuotta vanhojen elektronisten komponettien kunto ei ole alkuperäinen. Erityisesti tuon ajan vahakondensaattorit ovat jo ajat sitten kuivuneet. Hammondiin on uusittu kaikki äänigeneraattorin kondensaattorit, vibratoskannerin kaikki komponentit, esivahvistimen kondensaattorit sekä koskettimiston mekaniikka on puhdistettu, huollettu sekä suojavoideltu. Äänigeneraattoriin on asennettu myös hammondin itsensä suosittelema lisäsuodatinkitti joka asennettinkin Hammondin tehtaalla jo vakiona myöhempiin malleihin. Kaikki huollot on tehty itse, yleensä Teron avustamana silloin kun on tarvittu apuvoimia. Soundi on siis niin alkuperäinen kun se voi olla. Kaikki varaosat on ostettu virallisilta Hammond varaosamyyjiltä ja samoja "kittejä" käyttävät Hammond pajat ympäri maailmaa. Leslie kaappien ( 2 kpl 122 sekä 1 kpl 145 ) 40W RMS putkivahvistimet on uudelleenrakennettu vuosina 2005-2006. Toisessa 122 mallissa on vaihdettu uudet alkuperäistä vastaavat täysin uudet kaiutinelementit. Leslie 145 "keikka"mallissa on myös asennettuna Carribean Controllssin speedcontrol kitti jolla saadaan vain yhdellä moottorilla tehtyä sekä nopea että hidas nopeus. Alkuperäisessä Lesliessä on kaksi moottoria per ylä/alapuoli. Toinen on hidasta ja toinen nopeaa roottorin pyöritystä varten. Nopeuden vaihto suoritetaan nerokkaalla mekaanisella vaihteella jonka kuminen O-rengas kuitenkin kuluu sekä likaantuu ajan saatossa. Varsinkin keikkakäytössä tuo mainittu modifikaatio on havaittu hyväksi.

 

Q: Valmistetaanko aitoja äänigeneraattori hammondeja enää ?

A: Ei. Äänigeneraattori mekaanisessa muodossa loppui Hammondissa vuoden 1974 aikana kun syntetisaattorit sekä transistoritekniikka tekivät tuloaan. Suosituimpia B3, C3 ja A100 malleja valmistettiin siis vuodesta 1955 aina vuoteen 1974 asti ja äänigeneraattori oli kaikkien Hammondin mallien kuuluisan soundin takana vuosien 1938 sekä 1974 välisenä aikana. Myytti siitä että aitoja Hammondeja ei saa mistään onkin täysin tuulesta temmattu. Pelkästään sen "kuuluisimman" B3 mallin valmistusmäärä on ylittänyt reilusti sadantuhannen kappaleen rajan, joten vanhoja Hammond urkuja on vieläkin erittäin paljon täysin toimintakuntoisina ostettavissa. Tuon ajan Hammondin perustekniikka onkin suunniteltu sekä rakennettu kestämään todella pitkään. Useissa yhteyksissä puhuttaessa Hammond uruista mainitaan useissa eri lähteissä tuon ajan amerikkalainen selvä ylisuunnittelu ja toteutus toisen maailmansodan jäljiltä.  Vaikkakin itse tuotteet olivatkin aikanaan  erittäin laadukkaita kostautui se valitettavasti kilpailun kiristyessä sekä tuotteen kovana markkinahintana että myöhemmin mahdollisesti ko. valmistajan konkurssina. Itse tonegeneraattori sekä siihen liittyvä synkronimoottori olivat myös kaikki tämän erittäin kekseliään kellotehtailija Laurens Hammondin käsialaa alunperin jo 20/30-luvuilta. Ensimmäinen Hammond malli eli A, oli myynnissä alkaen vuodesta 1938. Ensimmäisen myydyn Hammond yksilön ostikin itse Henry Ford ! Hammond-Suzuki tekee "täydellistä" nykyajan kopiota vielä tänäkin päivänä B3 ja C3 malleista joita kutsutaan joko New-B3 tai New-C3 malleiksi. Tämän lisäksi uutuutena markkinoilla löytyy erityisesti keikkakäyttöön suunniteltu aidon hammondin  tyyliin kahdella sormiollla sekä normaalilla jalkiolla varustettu kevyempi New-B3 portable malli, joka on istutettu metallisen putkirungon päälle perinteisen puukonsolin sijaan. Näissä malleissa ääni tehdään elektronisesti simuloidulla patentoidulla äänigeneraattorilla (96DigitalToneWheels™). Jopa koskettimistona käytetään vanhaa kunnon aitoa "busbar" versiota ja toki mukaan on myös ympätty nykyajan jo standardit lisukkeet. kuten MIDI liitännät sekä muistikortit jne. Ulkoisesti New-B3/New-C3 Hammond onkin täysin esikuvansa kaltainen. Aidolla Leslie kaapilla varustettuna nämä uudet Hammond  mallit kuulostavatkin erittäin aidoilta. On kuitenkin mainittava se, että uuden Hammond urun hinta on valitettavasti aivan suhteettoman kova. Samalla rahalla saisi parikin käytettyä, sekä täysin peruskorjattua aitoa vanhaa "vintage" Hammondia että useita vanhoja Leslie kaappeja, joten sinänsä ei New-B3/New-C3/New-B3 portable liene tänä päivänä kovin järkevä valinta.

 

Q: Valmistetaanko Leslie kaappeja enää ?

A: Kyllä. Täysin alkuperäisen kaltaisia Leslie 122XB kaappeja valmistetaan vieläkin Hammond-Suzukin toimesta. Niissä käytetään vielä tänä päivänäkin täysin samaa 40W RMS putkivahvistinta jokaista komponettia myöden kun ensimmäisessä Leslie 122 kaapissa käytettiin. Uusissa Leslie kaapeissa on tosin vakiona nykyään Hammondeissa käytössä oleva 11-pinninen Leslie-liitin mutta uuden kaapin saa myös erikseen toimitettuna 6-pinnisenä versiona joka käy tarvittaessa suoraan vanhaan Hammondiin ilman ylimääräisiä välibokseja. Tosin jälleen tässäkin kohtaa hinnoittelu on taasen järkyttävän kova. Uusi Leslie 122XB kaappi maksaa paljon enemmän kuin täysin huollettu uutta vastaava vanha "vintage" malli !

 

Q: Mitä ovat Jokirinne Studio / Club / Frank Mobile Unit ?

A: Jokirinne Studio on Jonin alakerrassa oleva studiohuone joka käsittää 24 raitaisen Roland VS-2480CD tallentimen sekä kaikkea muuta tarvittavaa äänityksiin sekä miksaamiseen. Jokirinne Club taasen on Jonin autotalli jossa jossa yleensä äänitetään joitakin taustaraitoja sekä rummut. Studiolla sitten jälkiäänitetään soolot, hammond urut, lauluosuudet sekä mahdolliset korjaukset taustaraitoihin. Frank Mobile Unit taasen on tuo aivan sama digitaalitallennin Frankia asuntoautossa ( Jonka nimi on Frank ).  Frank Mobile Unitilla on tehty ensimmäinen TMS levy bändin treenikämpän toimessa äänityspaikkana kun taas toinen levy on äänitetty Jokirinne Studiolla Olohuoneen toimiessa äänityspaikkana. Kaikkin levyjen taustaraidat ovat käytännössä nauhoitettu täysin livenä. Toisen ja kolmannen levyn kanssa tehtiin kyllä aika paljon enemmän hommia Studiolla mm. soolojen kanssa, kun taasen ensimmäisellä levyllä on jopa pari kappaletta 100% live vetoja lauluja myöten !

 

Q: Onko soitto-/vahvistinkalustoa tai Jokirinne Studio vuokrattavissa ?

A: Jokirinne Studiossa on kyllä tehty muutamia pieniä muutaman tunnin erillisiä projekteja ja siellä on jopa äänitetty kokonaan kaikki lauluosuudet Aardwark' bändin albumille. Kuitenkaan se ei ole yleisesti  vuokrattavissa ulkopuolisille vain jo siitäkin käytännön syystä että se sijaitsee Jonin asunnon alakerrassa asuintiloissa. Muita soitto- ja vahvistinkamoja on vuokrailtu kylläkin jokusen kerran hyvin entuudestaan tunnetuille luotetuille tahoille. Ota yhteyttä jos sinulla on jotakin tarvetta kiikarissa. Mitään bisnestä tästä ei ole tarkoitus tehdä mutta aina jonkin verran rahaa kuuluu kuitenkin pelkästään jo kaluston kunnossa pitämiseen joten sinänsä olisi suotavaa että kalustoa vuokraamalla saataisiin edes ylläpitokulut kasaan. Vuonna 2009 perustettiin Peräkorven Elävän Musiikin yhdistys PELMU r.y, jonka kautta vuokraus hoidetaan.

 

 

 

Viimeksi päivitetty (29.05.2015 12:01)

 
Mainospalkki